PIKI_logo

Domača stran PIKI
O NAS
ZA STARŠE
Članki o otrocih
Pikijeve novice
Podprite idejo
Prispevki naših najmlajših bralcev
 
vogal   vogal
ZADNJA NOVICA

Za vas smo poiskali nekaj novih kvizov. Hitro jih rešite in naberite čim več točk! Kliknite Kvizi v Pikijevem zabojniku

Več novic...

vogal   vogal
vogal   vogal

Podprite projekt PIKI

Vpišite vaš elektronski naslov in obveščali vas bomo o novostih na portalu.

Podprite projekt

vogal   vogal

 

 

Kako otrokom omejiti uporabo računalnika?

Nekateri otroci za računalnikom preživijo več ur dnevno. Je smiselno omejevanje?

Uporaba računalnika je postala nepogrešljiva pri našem vsakdanjem delu. Vedno pogosteje se morajo njegove uporabe poslužiti tudi otroci, saj to od njih pričakuje šolski sistem.

Starši se velikokrat znajdejo v situaciji, ko ne zaupajo svojemu otroku, saj verjamejo, da slednji računalnik uporabljajo zgolj za zabijanje časa z nepotrebnim igranjem iger in ogledovanjem zabavnih vsebin.

Pomembno je, da starši svojemu otroku prisluhnejo in poskušajo razumeti in presoditi namen in upravičenost uporabe računalnika. V grobem bi delo z računalnikom namreč lahko razdelili na učenje in zabavo. Če otrok računalnik pretežno uporablja za iskanje informacij, ga pri tem ni smiselno omejevati.

V nekaterih primerih, ko odkrit pogovor in določanje razumne meje skupaj z otrokom ni možen, pa lahko posežemo po nekaterih orodjih za omejevanje uporabe računalnika.

Programi za omejevanje uporabe računalnika

Na voljo imate kar nekaj orodji, s katerimi je moč omejiti uporabo računalnika na določeno obdobje, vendar se je potrebno zavedati, da je večino od teh moč zaobiti z dobrim poznavanjem delovanja računalnika. Za vas smo izbrali nekaj tovrstnih orodij za omejevanje trajanja dela z računalnikom:

Smart Shutdown
Enostavno brezplačno orodje, s katerim določimo čas, po katerem se bo računalnik samodejno izklopil. Program zelo enostavno onesposobimo (s klikom na ikono poleg ure v opravilni vrstici). Po ponovnem zagonu računalnika je program onesposobljen. Kot dodatek lahko v BIOS sistemu določite geslo za vklop računalnika.

Watchdog
Plačljivo orodje, ki pa ga v določenem obdobju lahko brezplačno preizkusite. Omogoča napredne funkcije, ki jih je veliko težje zaobiti kot pri prejšnjem orodju.

Windows - omejitev vstopa
V nadzorni plošči lahko dodate več računov (npr: "Starši" in "Otroci") ter vsakemu določite svoje geslo za vstop v Windows. Nato kliknite "Start", izberite "zaženi..." in vpišite "cmd". Nato vpišite ukaz "net user Otroci/time:M-F, 11am-5pm". Na ta način boste uporabniku Otroci onemogočili prijavo v računalnik med 5. uro popoldne in 11 uro dopoldne. Uporabniki Windows Vista sledite tej povezavi...

Na splošno je potrebno paziti, da računalnik ne zamenja branja pravljic, reševanja nalog v otroških revijah, sprehodov v naravo, pogovorov in igre s sovrstniki. Idealno pa je, da z otrokom dosežemo dogovor, ki ga bo spoštoval brez nadziranja in omejevanja.

 

Oglejte si še:
Kdaj pričeti z uporabo računalnika
Otroci in spolnost na internetu

Viri:
www.safe.si
Zveza potrošnikov Slovenije
Žurnal, 14. marec 2009
Slo-tech forum: Kako omejiti uporabo računalnika svojim otrokom

Komentirajte članek:

PIKIJEV zabojnikŽoga
V zabojniku boste našli igrive naloge in zabavne vsebine. Vse so popolnoma brezplačne.
 

BREZPLAČNA REVIJA PIKI

Prenesite na svoj računalnik brezplačno, otroško revijo PIKI, ki je namenjena otrokom od 3 do 12 let.

BREZPLAČNE POBARVANKE

OD PIKE DO PIKE

LABIRINTI

BREZPLAČNE IGRE

BREZPLAČNE RISANKE

Kvizi in testi

Uporabne povezave

gremo na izlet

lupa

ANKETA

Kje ste izvedeli za našo spletno stran? Kaj menite o portalu PIKI? Kliknite tukaj>>

Vam je otroška spletna stran PIKI všeč? Delite jo še z drugimi:

vogal   vogal
© 2012 Vse pravice pridrzane: Ekipa PIKI - Kontakt - Oglasevanje - Uporaba na lastno odgovornost. www.piki.si Kazalo strani
vogal   vogal