PIKI_logo

Domača stran PIKI
O NAS
ZA STARŠE
Članki o otrocih
Pikijeve novice
Podprite idejo
Prispevki naših najmlajših bralcev
 
vogal   vogal
ZADNJA NOVICA

Za vas smo poiskali nekaj novih kvizov. Hitro jih rešite in naberite čim več točk! Kliknite Kvizi v Pikijevem zabojniku

Več novic...

vogal   vogal
vogal   vogal

Podprite projekt PIKI

Vpišite vaš elektronski naslov in obveščali vas bomo o novostih na portalu.

Podprite projekt

vogal   vogal

 

 

Z dojenčkom na letalu

Vas skrbi, kako bo potekal let z vašim malčkom? Večina dojenčkov in otrok se na letalu dobro počuti, vendarle pa ni odveč poskrbeti za nekaj preventivnih ukrepov. Za vas smo zbrali nekaj informacij in nasvetov ob potovanjih z vašo družino, ki vključujejo letalski prevoz.

Za let z otroci ni starostnih omejitev, starši pa morajo na podlagi izkušenj vendarle presoditi, ali bo njihov otrok zdržal dalj časa v utesnjenem prostoru, saj se v nasprotnem primeru let lahko sprevrže v neprijetno izkušnjo.

Pri potovanju z letalom navadno potnike delimo na:

  • dojenčke (do dve leti),
  • otroke (med drugim in dvanajstim letom) in
  • odrasle (nad dvanajst let).

Za dojenčke je običajno potrebno plačati deset odstotkov cene letalske vozovnice, oproščeni so plačila potniškega servisa vendar nimajo svojega sedeža na letalu, saj potujejo v naročju enega od staršev (pred vzletom odrasli prejme poseben pas, s katerim otroka naveže na svoj pas). Če let ni popolnoma zaseden, se lahko med letom presedemo na proste sedeže, sicer pa je v primeru, da želimo zagotovljen sedež za dojenčka, potrebno kupiti karto po polni ceni.

Na letališču lahko poprosite za določeno mesto na letalu, kjer boste imeli nekoliko več prostora za igro z otrokom in mogoče na letalu obstaja celo možnost uporabe zibelke. Za rezervacijo slednje povprašajte že turistično agencijo, s katero potujete.

Otrok od dopolnjenega 5. leta lahko potuje z letalom tudi brez spremstva starejše osebe, če ga starši ali skrbniki pripeljejo, druga oseba pa ga pride iskat na namembno letališče. Za otroka skrbi in odgovarja prevoznikovo osebje ter osebje službe za oskrbo potnikov na letališču. Odgovornost vključuje tudi skrb ob predaji in prevzemu otrokove prtljage, opravljanju obmejnih in carinskih formalnostih, postopkih v primeru zamenjave letala ali čakanja na vezo. Starši ali skrbniki pripeljejo otroka na letališče, zanj opravijo vse formalnosti pri sprejemu na let ter z njim počakajo do vzleta letala, zaradi morebitne odpovedi leta ali dolgega čakanja.

Prehrana in prtljaga na letalu

Prevoz ročne in registrirane prtljage je omejen s strani prevoznika, izjema pa so košare za dojenčke in potrebna količina njihove hrane. Podobno je tudi z zdravili, ki bi jih otrok v tem času morda potreboval. Kljub temu, da lahko torej na letalo vzamejo količino hrane in zdravil, ki je večja od 100 ml, pa jo morajo dati na varnostno kontrolni točki na letališču obvezno pregledati usposobljenemu osebju.

Če potujejo z otroškim vozičkom imajo pri prijavi na let dve možnosti:

  • Voziček oddajo pri okencu za prijavo na let, če ga ne potrebujejo pri čakanju na let v terminalu in takoj po pristanku letala na želeni destinaciji. Po pristanku letala, ga dobijo nazaj na traku za prevzem prtljage.
  • Voziček letališkemu osebju oddajo šele pred vstopom v letalo. Zato je naložen med zadnjimi kosi prtljage in ga lahko prevzamejo že ob izkrcanju iz letala. Starši imajo na letališču možnost zahtevati zaščito vozička s folijo za ovijanje prtljage, ki jim je za plačilo na voljo v odhodni avli terminala na Letališču Ljubljana.

Dojenje in previjanje

Mamice lahko otroke dojijo ali previjajo v previjalnicah, ki so na voljo v potniškem terminalu, pripomočki za previjanje otrok pa se nahajajo tudi v ženskih umivalnicah. Vsi ti prostori so jasno označeni.

Na letalu za previjanje običajno ni posebnega prostora, lahko pa to opravilo izvedemo v zibelki ali na stranišču, kjer se navadno nahaja zložljiva previjalna miza. Pri previjanju lahko za pomoč poprosimo tudi stevardeso, ki nam lahko priskrbi nekaj tople vode.

Če dojenčke nahranimo s hrano, ki upočasnjuje prebavni proces (npr. borovničeva kašica, banane), nam to olajša delo s previjanjem, saj je slednje potrebno manj pogosto.

Ker mlajši otroci in še posebej dojenčki še ne znajo uravnavati pritiska ob vzletu in pristanku, lahko ob tem občutijo nelagodje. Pitje tekočine pomaga izenačevati pritisk.

Počutje otrok

Da malčkom do šestega leta starosti med čakanjem na letalo ne bo dolgčas, lahko na ljubljanskem letališču uživajo v otroških kotičkih na potniškem terminalu. V ograjenem prostoru so jim na voljo mizica, tobogan, igralna hiška, gugalnik in mini avto. Igrajo pa se lahko le pod nadzorom odrasle osebe.

Na letalo je, sploh pri daljših letih, smiselno vzeti nekaj priljubljenih igrač, ki otroka običajno zaposlijo za več časa. Med vzletom in pristankom je prepovedana uporaba elektronskih naprav, sicer pa so tudi igralne konzole, prenosnik za gledanje risank in predvajalnik glasbe lahko pripomočki, ki bodo zaposlili otroka.

Poleg igral pa lahko pride prav še majhna blazina in odeja, v primeru da otroka zazebe (na letalih se temperatura običajno giblje med 21 in 24 stopinj C). Mlajši otroci se bodo bolje počutili, če bodo med letom lahko zaužili hrano, ki jo poznajo in jo imajo radi.

Zgoraj opisane procedure veljajo pretežno za Letališče Ljubljana zato vam priporočamo, da se o nekaterih vidikih (predvsem cena karte, obravnava vozička in razpoložljivost zibelke) pozanimate pri turistični agenciji oziroma na spletni strani letalskega prevoznika.

Viri:
Aerodrom Ljubljana d.d.
Ringaraja.net
Mama.si
Kulinarična Slovenija
Yahoo answers

Objavljeno na www.piki.si, 26. julij 2009

Oglejte si še:
Več člankov ...

Komentirajte članek:

PIKIJEV zabojnikŽoga
V zabojniku boste našli igrive naloge in zabavne vsebine. Vse so popolnoma brezplačne.
 

BREZPLAČNA REVIJA PIKI

Prenesite na svoj računalnik brezplačno, otroško revijo PIKI, ki je namenjena otrokom od 3 do 12 let.

BREZPLAČNE POBARVANKE

OD PIKE DO PIKE

LABIRINTI

BREZPLAČNE IGRE

BREZPLAČNE RISANKE

Kvizi in testi

Uporabne povezave

gremo na izlet

lupa

ANKETA

Kje ste izvedeli za našo spletno stran? Kaj menite o portalu PIKI? Kliknite tukaj>>

Vam je otroška spletna stran PIKI všeč? Delite jo še z drugimi:

vogal   vogal
© 2012 Vse pravice pridrzane: Ekipa PIKI - Kontakt - Oglasevanje - Uporaba na lastno odgovornost. www.piki.si Kazalo strani
vogal   vogal